Keuken

Bewaartips om voedselbederf tegen te gaan

Jaarlijks gooien we zo’n 50 kilo eten en drinken per persoon weg. De houdbaarheidsdatum is verstreken, er zit schimmel op of het product is simpelweg zuur geworden. Zonde! Voedselbederf kun je namelijk zelf makkelijk tegengaan. De beste manier hiervoor is heel simpel: bewaar al je eten en drinken op de juiste plek onder de juiste omstandigheden. Makkelijker gezegd dan gedaan? Nee hoor, we zetten het even voor je op een rij.

Versproducten in de koelkast

We bewaren niet al te grote hoeveelheden eten en drinken in onze koelkast. Dat moeten we toch op kunnen hebben voordat het over de houdbaarheidsdatum heen is. En toch komt er regelmatig voedselbederf voor. Let daarom op de temperatuur in je koelkast en berg verse producten snel weer op. Bij een temperatuur van 4°C of lager kunnen bacteriën en schimmels nauwelijks overleven. Je bewaart bederfelijke producten zoals melkproducten, vlees en vis dan ook niet voor niets in de koelkast. Stel je koelkast dus altijd op maximaal 4°C in. Probeer koelkastproducten na gebruik zo snel mogelijk terug te zetten. Heb je het eten namelijk meer dan twee uur buiten de koelkast bewaard, dan kun je het volgens het voedingscentrum maar beter weggooien. Verhitten heeft ook geen zin meer: ziektemakers kunnen inmiddels gifstoffen aangemaakt hebben die je alsnog ziek maken. 

Omdat warmte naar boven stijgt, is het onderste schap van de koelkast vaak het koudste plekje. Hier bewaar je dan ook vlees en vis. Nog verder daaronder vind je de groentelades: een ideale plek om, je raadt het al, je groenten te bewaren. Ondanks de naam kun je er echter niet al je groenten in bewaren.

Bewaren in de koelkast:
Vlees, vis, melk, kaas, boter en andere (verse) melkproducten, eieren, bladgroenten (sla, andijvie, boerenkool, rucola), koolsoorten (bloemkool, broccoli, spruitjes), prei en bleekselderij, voorgesneden groentes (in originele verpakking), fruit zoals kiwi’s en aardbeien, avocado, geopende potten met saus en ingelegde groenten, restjes eten (in de vriezer bewaren is nog beter.

Bewaren buiten de koelkast:
Ongeopende producten met een tht-datum, vruchtgroenten (paprika, tomaat, komkommer, pompoen, aubergine), wintergroenten (wortel, ui, knolselderij), aardappelen, bananen. Tip: leg aubergine, komkommers en paprika’s uit de buurt van bananen, peren, appels en tomaten. Deze fruitsoorten scheiden het gas ‘ethyleen’ uit dat rotte plekjes en een bittere smaak veroorzaakt. 

houdbaarheidstermijn

Langer bewaren in de vriezer

Hoera! De vriezer is de meest onaangename leefomgeving voor bacteriën. Ze overleven er niet. Dit zorgt ervoor dat we producten in de vriezer vaak lang kunnen bewaren. Mocht je nu denken dat jouw voedselvoorraad hiermee eindeloos is veiliggesteld, dan moeten we je helaas teleurstellen. De meeste etenswaren kun je ongeveer drie maanden zonder verlies van kwaliteit invriezen, uitzonderingen nagelaten. Vries je vers, rauw vlees direct in, dan is dat zeker een jaar houdbaar, net als ijs. Verse magere vis, zoals kabeljauw en tonijn, kun je na een half jaar nog prima eten. En mocht je na een verjaardag nog slagroomgebak over hebben: ook dat is zeker voor vier weken in te vriezen en smaakt dan nog lekker.

Vriezer

Eten en drinken uit de voorraadkast

In principe kun je alle lang houdbare producten en producten die droog en donker bewaard moeten worden, in je voorraadkasten opbergen. Hieronder vallen niet alleen alle potten en blikken, maar ook bijvoorbeeld brood, aardappelen en uien. Heb je meer van dezelfde producten in je kasten staan of werk je graag in rijen, zorg dan dat die met de kortste houdbaarheidsdatum voorop staat. Voor overzicht in je voorraadkast kun je ook werken met apotherskasten, draaiplateaus en hoekkastsystemen.  

Apothekerskast


 


Houdbaarheidsdatum TGT en THT

Op bijna elke verpakking staat een houdbaarheidsdatum. Dit kan zijn een TGT-datum (Te Gebruiken Tot) of een THT-datum (Tenminste Houdbaar Tot) zijn. De TGT vind je alleen op producten die bederfelijk zijn die je na deze datum dus niet veilig meer kunt eten. De THT-richtlijnen zijn echter anders. Het is met name een datum tot wanneer de voedselfabrikant de smaak en kwaliteit van het product garandeert. Mits bewaard onder de omstandigheden zoals beschreven op de verpakking, kun je deze producten vaak ook nog na deze datum eten. En mocht je twijfelen over de houdbaarheid, dan kun je het product ook altijd zelf nog beoordelen door te kijken, ruiken en proeven. 

Leer meer over voedselbederf via voedingscentrum.
Bron: Voedingscentrum

Wil je andere mensen inspireren? Deel jouw Bruynzeel Keuken op Instagram met de hashtag #bruynzeelkeukens. Jouw foto zal dan worden gedeeld op onze website!

Voor particulieren Bruynzeel Keukens voor de particuliere markt Voor de zakelijke markt Bruynzeel Keukens voor de zakelijke markt

Welkom thuis.

Bruynzeel Keukens is er voor iedereen.
Kies hieronder hoe je verder wilt gaan.
Deze keuze hoef je maar één keer te maken.