Deel de keuken in volgens de vijf keukenzones
De handelingen die je verricht in de keuken, kun je indelen in vijf verschillende keukenzones:
1. Voorraad: Sla hier koffiebonen, pasta, conserven en gekoelde levensmiddelen op.
2. Opbergen: De ideale plek voor borden, kopjes, glazen en bestek.
3. Spoelen en afval: Zone voor de spoelbak, kraan, vaatwasser, schoonmaakmiddel en afvalemmers.
4. Voorbereiden: Hier vind je genoeg ruimte om voorbereidingen te treffen op het koken met werkbestek, keukentoestellen, kruiden.
5. Koken en bakken: Zone met de kookplaat, oven, magnetron en afzuigkap. Hier is ook direct ruimte voor pannen en kookgerei.
Wanneer je bovenstaande zones in de juiste volgorde plaatst, loop je aanzienlijk minder in de keuken. Gemiddeld loop je namelijk wel 264 meter per dag in de keuken. Met een functionele inrichting volgens de vijf keukenzones bespaar je zo’n 19 kilometer lopen op jaarbasis.