Uitje snijden met
Het rustpunt in de dagelijkse drukte
'De keuken is de hoeksteen van ons gezin'
Het grootste deel van het leven van Frank en Marloes van Akkeren (beiden 54) speelt zich af in de keuken. De twee rasechte horecaondernemers wonen en werken op landgoed Mattemburgh in Hoogerheide. Ze hoppen van restaurantkeuken naar thuiskeuken en weer terug. Eensgezind: “Zelfs in de meest drukke tijden houdt de keuken ons gezin bij elkaar.”
De Orangerie, de horeca op het zeventien hectare omvattende landgoed Mattemburgh, wordt duidelijk met liefde bestierd door Frank en Marloes. Als twee trotse pauwen lopen ze over het terrein. Bij ieder hoekje en gaatje hebben ze wel een verhaal. Dat er een reusachtige mol over het landgoed lijkt geraasd, komt door de grootschalige renovatie van de gebouwen op het terrein. “Over drie weken hebben we het eerste huwelijk van het seizoen, dan moet alles klaar zijn”, zegt Marloes met een zuinige glimlach. Echtgenoot Frank stelt haar gerust: “Er moet duidelijk nog veel gebeuren, maar er werken hier wel vijftig man tegelijk om alles op tijd klaar te hebben.” Begin april opent de Orangerie, de culinaire uitspanning op het landgoed, haar deuren weer.
Puur natuur op het Brabantse platteland
Horeca zit Frank en Marloes in het bloed. “Wij zijn opgegroeid op het Brabantse platteland”, zegt Frank. “Met mijn pa ging ik het land op om te proeven, alles puur natuur. Ook het vers geslachte vlees stopten we zo rauw in onze mond.” Met die achtergrond is het niet vreemd dat het echtpaar al hun hele leven zelf gewassen verbouwt. Marloes: “Dik dertig jaar geleden lag er achter ons eerste huisje een flinke tuin. Daar verbouwden we vergeten groenten, pompoenen, kruiden. Nu helemaal hip, maar voor ons vanzelfsprekend. Die gedachte zie je nog altijd terug in de manier waarop we koken.”’
Keuken als onderdeel van het gezin
“Na een lange dag werken in de restaurantkeuken, is de keuken thuis onze place-to-be”, lacht geboren Bourgondiër Frank. “Met een lekker glas wijn erbij nemen we de dag door. En vaak zet ik nog even iets op het vuur, maak ik een lekker hapje. Na het werk moeten wij altijd even alles uit ons systeem deleten en dat lukt nergens beter dan in de keuken.” Ook toen de zoon en dochter van Frank en Marloes nog thuis woonden, nam de keuken een belangrijke plek in hun leven in. “De keuken maakte praktisch onderdeel uit van ons gezin, het
was en is het hart van ons huis”, zegt Marloes. “De kinderen wisten dat we pas laat thuis kwamen. Dan stonden de barkrukken in de keuken al klaar om de dag door te nemen. Zat mijn dochter op het aanrecht, mijn zoon op de barkruk en stonden Frank en ik onder de afzuigkap te roken. Mooie herinneringen!” Frank haast zich te zeggen dat ze inmiddels gestopt zijn met roken. “Maar die drankjes zijn er niet minder op geworden”, lacht hij uitbundig.
Sociale ontmoetingsplaats
De lange dagen die horen bij het horecaleven slokten lange tijd het grootste deel van het leven van Frank en Marloes op. “Tegenwoordig maken we veel bewuster tijd voor familie en vrienden”, zegt Frank. “Dan gaat de deur hier dicht voor alles wat met werk te maken heeft. Die korte momenten dat je bij elkaar bent, zijn zo ontzettend belangrijk. De keuken thuis is echt een sociale ontmoetingsplaats. Als ik in mijn vrije tijd achter het fornuis sta, denk ik: wauw, we zijn weer met elkaar, genieten!”
Kleuren van het landgoed in de keuken
Een klein jaar geleden trokken Frank en Marloes in hun huidige woning. “Het was een oud huis, dat flink opgeknapt moest worden. We kozen er bewust voor om historische details te behouden, maar een nieuwe keuken was wel nodig”, lacht Marloes. “Drie keukenkastjes, een oude gasplaat en wat oude gordijntjes voor het raam, meer was het niet.” Het stel had een duidelijke wensenlijst voor hun nieuwe keuken. Frank: “De kleurstelling van Mattemburgh is zwart-wit, dus dat moest terugkomen in onze keuken. Verder zochten we naar een aanrechtblad dat leeft, een stille afzuigkap en extra ruimte voor borden en mise-en-place. En als kok was het voor mij belangrijk dat ik op de bron kan koken. In onze vorige keuken moest ik op een keramische kookplaat koken, dat vond ik drie keer niets. Ik wil gas, vuur, beleving.”
Enthousiasme en betrokkenheid
In de Bruynzeel winkel in Bergen op Zoom leerden Frank en Marloes keukenadviseur Jeroen kennen. “Die ontving ons keurig”, weet Frank nog goed. “Hij gaf ons de ruimte om ons wensenlijstje te overleggen en stelde heel gericht vragen bij ieder punt. Daar rolde een prima advies uit. Na dat gesprek is Jeroen nog een keer hier langsgekomen om ter plekke te beoordelen of de keuken die we uit hadden gezocht, perfect voor ons zou werken.” Marloes vult aan: “Dat enthousiasme en die betrokkenheid over en weer vinden wij belangrijk. Tijdens de verbouwing van onze woning werd de keuken keurig op tijd geplaatst.” “Het enige dat we naderhand bij hebben laten plaatsen, is de spatrand”, zegt Frank. “Dat hadden we even over het hoofd gezien.”
Reusachtige verzameling champagnekurken
De nieuwe keuken werd ingewijd met een fles champagne. “Zo vieren wij alle mooie momenten in het leven”, glimlacht Marloes. Frank: “We bewaren alle kurken en zetten er een datum op. Nou ja, alle kurken … Als we dat hadden gedaan, kon je hier niet meer naar binnen, haha.” Frank staat op van de keukentafel om trots wat functionaliteiten van zijn nieuwe keuken te laten zien: “Die Bruynzeel kokendwaterkraan is goud waard. Marloes drinkt veel thee en hoeft nooit meer te wachten op de waterkoker. Als ik wat groenten moet blancheren, is het pats, boem, klaar; ideaal. En de uitschuifbare keukenlades zijn letterlijk een gouden greep. We hebben nogal wat verschillende pannen en messen en door dit systeem kunnen we alles makkelijk kwijt.”
Ouderwetse gezelligheid
Op het landgoed Mattemburgh vind je heel wat keukens die - hoe mooi en fijn ook - niet opkunnen tegen de keuken thuis. Frank: “In de villa staat een schitterende keuken, waar het personeel vroeger moest koken voor de graaf en gravin. In de Orangerie komt nu een geweldige open keuken, gloednieuw en helemaal op maat. Wij willen dat onze gasten genieten van alles wat eetbaar is van het landgoed, waar mensen al generaties lang genieten van het goede leven. Die beleving ervaar ik zelf nergens zo als thuis in de keuken. Hier geniet ik van mijn vrouw, van ons gezin en van onze vrienden. Hier voel ik me het meest thuis.” Marloes knikt instemmend: “Ouderwetse gezelligheid in een keuken die gezien mag worden. Er zijn tranen van geluk en van verdriet gevloeid in de keuken. Het is de plek waar we problemen bespreken en waar we van onze stoel vallen van het lachen.”
Op bezoek bij Frank en Marloes?
Landgoed Mattemburgh wordt gerekend tot de vijf gaafst bewaard gebleven stijltuinen van ons land. Op het landgoed ligt de Orangerie, waar je Bourgondisch kunt tafelen op stand. Meer informatie? Bezoek de website van de Orangerie: www.orangeriemattemburgh.nl.
Wil je andere mensen inspireren? Deel jouw Bruynzeel Keuken op Instagram met de hashtag #bruynzeelkeukens. Jouw foto zal dan worden gedeeld op onze website!