Keuken

Zo zorgt Bruynzeel Keukens voor een circulaire economie

De circulaire economie wordt alsmaar belangrijker: wij maken met zijn allen goed gebruik van de grondstoffen die de aarde ons biedt, maar ook de capaciteit van onze aardbol heeft grenzen! Het is daarom belangrijk om nu verstandig met onze grondstoffen om te gaan. Zo kunnen we in de toekomst nog steeds welvarend leven op een gezonde planeet met een duurzame en sterke economie. 

Binnen Bruynzeel Keukens en ons moederbedrijf  de DKG groep begrijpen we het belang van duurzaam ondernemen. Een van onze speerpunten binnen de organisatie is Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). We nemen verantwoordelijkheid voor de effecten van onze activiteiten op mens en milieu. In dit blog leggen we je graag uit op wat voor manier we dit doen. 

We vertellen je graag meer over cirulair Bruynzeel Keukens in onderstaande animatievideo. 

Het ondertekenen van het grondstoffenakkoord

In september 2016 kwam het kabinet met een flinke ambitie ten opzichte van de circulaire economie: 50% circulair in 2030 en 100% circulair in 2050. Door het grondstoffenakkoord te ondertekenen, onderschrijven wij de ambities van het kabinet en commiteren wij ons om bij te dragen aan deze doelstellingen. Momenteel is DKG groep de enige in de keukenbranche die dit akkoord heeft ondertekend. 

Wij produceren als eerste en enige keukenfabrikant in Europa onze keukens CO2-neutraal 

Al onze keukens worden CO2-neutraal geproduceerd in onze eigen fabriek in Bergen op Zoom. Daarnaast Zonnepanelenwekken we een groot deel van de elektriciteit zelf op door middel van 2.300m2 aan zonnepanelen op het dak van de fabriek.

Wij hergebruiken ons afval

De grootste afvalstroom binnen onze organisatie is houtafval (64%). Het kleine zaagafval wordt verbrand in een biomassa-installatie, waarmee de fabriek vervolgens wordt verwarmd. Een ander deel van het houtafval, wordt door de spaanplaatindustrie als grondstof gebruikt. 

Om te voorkomen dat materiaal door bewerkingsfouten moet worden weggegooid, is eind 2016 het project ‘Hout met een fout’ gestart in onze keukenfabriek. Grotere afkeuronderdelen worden verwerkt tot kleinere panelen of kastonderdelen en opnieuw voorzien van kantenband. Materiaal dat voorheen als afval werd gezien, wordt nu opnieuw bewerkt en gebruikt in keukens. 16 weken na de start van het project was er al 77.000 kilo aan spaanplaat/MDF bespaard. 

Tot slot wordt voor de overige afvoer een bestemming gezocht door afvalpartner Suez. Om steeds meer afval te kunnen gebruiken als grondstof wordt er zowel in de fabriek, kantine als kantoren gefocust op een verbetering van de afvalscheiding. 

Duurzaamheid in onze eigen keukens

Niet alleen in ons productieproces, maar ook in het eindproduct zit duurzaamheid verweven. Zo heeft de Atlas keuken al 15 jaar het Milieukeur certificaat. Dit certificaat is gebaseerd op een levenscyclusanalyse van de milieubelasting van de keukenkasten, wLakkerijaarbij het productieproces, de demontagemogelijkheden en repareerbaarheid zijn meegenomen. Het verpakkingsmateriaal moet recyclebaar zijn en onderdelen van de keuken moeten kunnen worden nageleverd. 

We bieden klanten de mogelijkheid om kasten te laten maken van FSC®-gecertificeerd hout (licentie A000507). Dit hout komt uit bossen die op een verantwoorde manier worden beheerd. Keukens worden vervolgens gelakt met lakken die voor meer dan 95% op waterbasis zijn. Lijm wordt niet gebruikt: onze kasten worden afgewerkt met speciale energiezuinige laserapparatuur. Daarnaast biedt Bruynzeel Keukens Greengridz®-aanrechtbladen. Deze aanrechtbladen zijn CO2-neutraal geproduceerd, en zijn volledig circulair te verwerken.

In ons advies naar klanten houden we ook rekening met duurzaamheid en actuele veranderingen. Zo adviseren we een inductiekookplaat ten opzichte van koken op gas, is de verlichting in de keuken altijd met led-lampen en zetten we in op de verkoop van apparatuur met A+ energielabel of hoger. 

Certificeringen

Met onze inzet op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen hebben we de volgende certificeringen weten te behalen: 

- Niveau 4 op de MVO Prestatieladder – dit certificaat benadrukt dat wij de juiste stappen zetten om hét verschil te maken op het gMilieukeurebied van verantwoord ondernemen. Niet alleen binnen onze branche, maar ook daarbuiten. 
- KIWA certificaties op ISO 9001 en ISO 14001
- CO2 – prestatieladder niveau 3 
- Het milieukeur certificaat voor onze Atlas keuken

Atlas
Voor particulieren Bruynzeel Keukens voor de particuliere markt Voor de zakelijke markt Bruynzeel Keukens voor de zakelijke markt

Welkom thuis.

Bruynzeel Keukens is er voor iedereen.
Kies hieronder hoe je verder wilt gaan.
Deze keuze hoef je maar één keer te maken.