Inductiekookplaten
Koken met een inductiekookplaat is niet alleen zeer veilige, maar ook energiezuinige manier van koken. Koken op inductie levert namelijk tachtig tot negentig procent rendement op. In vergelijking: koken op gas geeft vijftig tot zestig procent rendement. Bovendien is een inductieplaat van alle kookplaten het snelst warm. Hoe het werkt? De warmte die vrijkomt wordt door wrijving veroorzaakt die afkomstig is van een sterke elektromagneet onder een keramische plaat. Dat is ook de reden waarom je speciale inductiepannen nodig hebt, ze moeten immers goed kunnen geleiden. In tegenstelling tot bijvoorbeeld koken op gas werkt een inductiekookplaat door middel van touchbediening. Door met je vinger de kookplaat aan te raken, selecteer je eenvoudig de kookzone en temperatuur. Ook wordt hierbij vaak aangegeven of de plaat nog warm is zo weet je zeker dat je je handen tijdens het schoonmaken niet brandt.
Schoonmaakvergrendeling
Gemiddeld wordt een inductiekookplaat niet warmer dan zeventig graden Celsius. Hierdoor brandt eten dat overkookt niet in. Mocht dat toch gebeuren, dan gebruik je de schoonmaakvergrendeling. De bediening van de kookplaat wordt dan tijdelijk geblokkeerd zodat jij je gang kunt gaan met schoonmaken.
Optimale veiligheid
Ook de beveiliging van inductiekookplaten is optimaal geregeld. Zo werken de ‘pitten’ alleen als je er een gevulde pan op zet. Elk ander willekeurig voorwerp dat op de kookplaat staat of valt (bijvoorbeeld een mesje) activeert de kookplaat niet. Zodra je de pan van het vuur haalt, schakelt de kookplaat zichzelf automatisch uit. Ook als je eens vergeet de pan van het vuur te halen, dan schakelt de hittebron automatisch uit wanneer hij merkt dat de pan te heet wordt.
Energiebesparing
Bij koken op inductie verlies je bijna geen warmte. Daardoor zijn de apparaten zuiniger in gebruik. De besparing kan tot wel veertig procent oplopen in vergelijking met een traditionele gaskookplaat. Ook de snelheid waarmee gerechten bereid kunnen worden, draagt bij aan de energiebesparing. Zo breng je bijvoorbeeld twee liter water binnen vijf minuten aan de kook. Een keramische kookplaat doet daar gemiddeld zo’n tien minuten over.
Inductiekookplaat: 1, 2 of 3 fasen?
In de meterkast is in veel gevallen een aparte kookgroep aangesloten. Deze bestaat in Nederland uit 1, 2 of 3 fasen. Hoe meer fasen, hoe groter het wattage dat je hierop kunt aansluiten. In Nederland is dat 3680 Watt (230V x 16A) per fase.
Een standaard inductiekookplaat met 4 pitten heeft een aansluiting op 2 fasen. Met een 2 fasen-aansluiting wordt bedoeld dat deze kookplaten een aansluitwaarde hebben tussen de 3680 en 7360 Watt. Inductiekookplaten met 5 (of meer) pitten hebben een 3 fasen-aansluiting (meer dan 7360 Watt).
Om te voorkomen dat je je meterkast moet uitbreiden met extra aansluitpunten, bestaan er Je kunt ook kiezen voor een 4-pits inductiekookplaat die op 1 fase aan te sluiten is. Deze kun je dus in een ‘standaard’ stopcontact aansluiten. Je hoeft je meterkast dan niet uit te breiden met extra aansluitpunten. Nadeel is wel dat je niet op alle zones van de kookplaat tegelijk op vol vermogen kunt koken.