Geniet snel van je nieuwe keuken door een goede voorbereiding!
Gefeliciteerd met de aankoop van jouw nieuwe Bruynzeel keuken. Wanneer je een nieuwe keuken hebt gekocht, wil je natuurlijk dat deze goed wordt geplaatst. Dit vergt een goede voorbereiding. Niet alleen van Bruynzeel Keukens, maar ook van jou als klant. We snappen dat dit misschien vragen oproept. Met behulp van dit stappenplan nemen we graag de belangrijkste stappen in de voorbereidingsfase met je door. Zo is jouw keukenruimte helemaal klaar voor een nieuwe keuken. Ook delen we een aantal praktische tips die je helpen de keukenruimte gereed te maken. Voor je het weet, kook je de sterren van de hemel in jouw nieuwe Bruynzeel keuken.
Stap 1: Beslis wie de voorbereidende werkzaamheden gaat uitvoeren en maak tijdig een planning
Tijdens het inmeten wordt in hoofdlijnen besproken welke aanpassingen nodig zijn in de keukenruimte voor het plaatsen van de nieuwe keuken. Maak hierbij de afweging of je deze wijzigingen zelf kunt doorvoeren in de keukenruimte of dit laat uitvoeren door erkende vakmensen.
Lees ook dit stappenplan uitgebreid door en deel het met degene die de werkzaamheden uitvoert, voordat jullie aan de slag gaan met het aanpassen van de keukenruimte.
Tip:
Wanneer je er voor kiest om de werkzaamheden uit te besteden, start dan tijdig met het zoeken van een geschikte installateur. We raden aan om dit direct na aankoop van jouw nieuwe keuken te doen.
Stap 2: Demonteer de oude keuken
Voordat voorbereidingswerkzaamheden mogelijk zijn, dient de oude keuken te worden gedemonteerd. Mogelijk komen er tijdens het demonteren van de oude keuken zaken naar voren die niet zichtbaar waren tijdens het inmeetmoment. Denk bijvoorbeeld aan het niet doorlopen van de vloer of muren die moeten worden hersteld. Twijfel je of dit gevolgen heeft voor de montage van de nieuwe keuken? Neem in dat geval altijd contact met ons op. We denken graag met je mee.
Tip:
Bewaar oude keukenapparatuur zoals bijvoorbeeld de koelkast nog even. Zo zit je in de periode tussen het demonteren van de oude keuken en het monteren van de nieuwe keuken niet zonder gekoelde dranken en etenswaren.
Stap 3: Aanpassen van het leidingwerk
Afhankelijk van de gemaakte keuzes voor de nieuwe keuken, bestaat de mogelijkheid dat er wijzigingen nodig zijn aan het bestaande leidingwerk in de woning. Denk hierbij aan de installatie van water, elektra en gas. Voor een correcte montage van de keuken is het noodzakelijk dat het leidingwerkadvies van Bruynzeel Keukens wordt aangehouden. Tijdens het inmeten wordt in hoofdlijnen aangegeven welke aanpassingen nodig zijn. Het gedetailleerde leidingwerkadvies ontvang je 4 tot 5 weken voor levering van de keuken.
Tip:
Let op hoe je de leidingen wegwerkt. Het is niet mogelijk om leidingen te plaatsen achter apparatuur. Bij de vaatwasser mag de leiding niet achter én niet onder het apparaat geplaatst worden.
3.1. Water
De afvoer voor het water moet worden gemaakt van PVC en heeft een diameter van 40 mm. Deze afvoer dient strak tegen de muur omhoog te lopen. De aanvoerleidingen voor warm en koud water moeten voorzien zijn van een hoekfilter stopkraan. De wateraansluiting voor de vaatwasser dient
voorzien te zijn van een beluchte vaatwasserkraan.
Tip:
De aansluitingen kunnen per kraan verschillen. Kijk goed op het leidingwerkadvies welke aansluiting(en) je nodig hebt. Dit is bijvoorbeeld van belang bij de aanschaf van een kokendwaterkraan.
3.2. Elektra
Voordat je elektrische aansluitpunten laat aanbrengen, is het belangrijk om in kaart te brengen hoeveel groepen er in de meterkast nodig zijn. Hoeveel groepen er nodig zijn, is afhankelijk van het aantal en het type apparaten in de nieuwe keuken. Raadpleeg het leidingwerkadvies en je installateur om te bepalen of er groepen bijgeplaatst moeten worden.
Tip:
Teken de installatiepunten nauwkeurig af conform het leidingwerkadvies. Daarnaast is het handig om voordat de stukadoor komt een foto te maken, zodat je ook in de toekomst weet hoe de leidingen lopen.
Tip:
Denk ook vooraf na waar je stopcontacten wenst ten behoeve van dagelijks gebruik en laat deze stroompunten voor plaatsing van de keuken aanbrengen.
3.3. Gas
Indien er gekozen is voor een gaskookplaat in de nieuwe keuken, dienen de gasaansluitingen te zijn voorzien van een Gastec- gekeurde haakse gaskraan.
Tip:
Let hierbij ook op de plaatselijke voorschriften van de energieleverancier
3.4. Luchtafvoer
Wanneer er gekozen is voor een afzuigkap of plafondunit, zijn een aantal aandachtspunten van belang.
Allereerst is het belangrijk om goed te kijken welke diameter het gat in het plafond of de muur (tbv de afzuiging) moet zijn. Dit is afhankelijk van het type afzuiging dat je gekozen hebt.
Bij toepassing van een koof rondom de afzuigkap, dient er overal voldoende ruimte aanwezig te zijn voor de afvoerbuis en toebehoren.
Tip:
Hou minimaal de diameter aan die door de leverancier wordt aangegeven. Indien de diameter kleiner is, bestaat de kans op matig afzuigen of lawaai tijdens het afzuigen.
Tip:
Let er in het geval van een plafondunit met recirculatie in het bijzonder op dat er voldoende ruimte in de koof beschikbaar is voor montage en bereik van de meegeleverde uitblaasbox. Hiermee kan je noodzakelijke aanpassingen aan de afgewerkte koof in de toekomst voorkomen.
Stap 4: Het gereedmaken van de muren en het plafond
Zodra het leidingwerk in orde is, is het van belang dat de muren gereed worden gemaakt voor de plaatsing van de keuken. Dit betekent dat hoeken haaks zijn (exact 90 graden), tenzij anders schriftelijk is vastgelegd in de woningscan. De woningscan wordt gemaakt tijdens het inmeten van de keuken. Muren dienen droog, vlak en recht te zijn. Let op het aanbrengen van verstevigingen indien er in de keukenruimte holle wanden aanwezig zijn, zoals gipsplaat.
Wanneer er gekozen is voor een afzuiging aan het plafond, hou er dan rekening mee dat het plafond sterk genoeg moet zijn om het gewicht van de afzuiging te kunnen dragen. In het geval van een inbouw plafondunit, moet er voorafgaand aan de montage een koof gemaakt worden. Het is erg belangrijk dat de uitsparing voor de plafondunit exact gemaakt wordt volgens de voorschriften van de leverancier. Ook hier dient de koof voldoende sterk te zijn om het gewicht van de afzuigunit te dragen. Indien je vragen hebt over de specificaties, neem dan gerust contact met ons op.
Tip:
Houd rekening met de droogtijd van stucwerk. Een keuken kan niet tegen nat stucwerk worden geplaatst. Stucwerk met een dikte van 1 cm. heeft 1 week nodig om volledig te drogen. Schakel daarom tijdig een stukadoor in.
Tip:
Denk vooraf goed na over de afwerking van de muren. De muren waar geen keukenkasten tegen komen te staan, zijn zichtbaar en vragen daarom om een nette afwerking. Denk in het speciaal aan de ruimte rondom de afzuigkap, muurplanken en wandkasten.
Tip:
Hou wat verf achter de hand, zodat je na het plaatsen van de keuken en/of in de toekomst waar nodig kunt bijtippen. De keukenmonteur werkt voorzichtig, maar is niet aansprakelijk voor eventuele schade aan de muren rondom de keukenkasten.
Stap 5: Het leggen van de vloer
De keuken dient op een egale vloer te worden geplaatst, waarbij de keuken met de plint op de afgewerkte vloer komt te staan. Wij adviseren de vloer volledig onder de keuken te laten doorlopen. Bij vrijstaande apparatuur (zoals een fornuis) is dit noodzakelijk, omdat de vloer daar zichtbaar blijft.
Tip:
Ondanks ons advies om de vloer door te laten lopen onder de keuken, zijn er type vloeren die hier minder geschikt voor zijn. Twijfel je wat te doen? Neem dan contact op met de vloerenleverancier.
Wij staan voor je klaar
We begrijpen dat je misschien nog vragen hebt over de voorbereiding van de keukenruimte. Ook kan het zijn dat je tijdens het uitvoeren van de voorbereidingswerkzaamheden vragen hebt. Neem in dat geval contact op met de klantbegeleider van Bruynzeel Keukens. We denken graag met je mee, zodat je zonder onnodige ergernis, uitstel van montage of extra kosten, snel van je nieuwe keuken kan genieten.