Kook duurzaam
Ook in jouw dagelijkse keukengebruik kun je een steentje bijdragen aan het milieu. Natuurlijk kun je alleen eco-vriendelijke producten aanschaffen en erop letten dat -wanneer je vlees eet- je voor een biologische variant gaat. Maar het kan ook simpeler door te kiezen voor seizoensgebonden producten die bij voorkeur lokaal (of in elk geval in Nederland) groeien. Zo weet je zeker dat de producten die jij bereidt een minimale afstand hebben afgelegd van de bron tot jouw bord. Koop je tomaten uit Spanje, dan weet je zeker dat ze er een lange reis en dus ook co2-uitstoot op hebben zitten.
Door producten slim te bewaren zorg je voor een langere levensduur en dus ook minder afval. Heb je toch producten die over zijn? Probeer er dan je fantasie op los te laten, zodat je er toch een maaltijd mee kunt bereiden. Sommige groenten kun je ook wecken of conserveren voor gebruik later. Denk aan komkommers of wortels op zuur, appelcompote of gedroogde tomaatjes op olie. Het kost je wel iets meer moeite dan weggooien, maar beter voor het milieu is het wel!