Duurzame fabriek
Niet alleen produceren we onze keukens zelf, maar ook houden we hierbij oog voor onze omgeving. We produceren onze keukens sinds 2017 CO2-neutraal. Daarnaast blijven we zoeken naar nieuwe mogelijkheden om onszelf in te zetten voor de maatschappij en op het gebied van duurzaamheid. Bijvoorbeeld door samenwerkingen aan te gaan met andere partners in de keten.
Enkele voorbeelden vanuit onze fabriek zijn:
- Hergebruik van houtafval: we kijken altijd of we onderdelen van keukens een nieuwe bestemming kunnen geven. Zo kunnen we onderdelen zo hoogwaardig mogelijk in de keten houden. Is dit niet mogelijk, dan kunnen onderdelen van de keuken gerecycled worden. Dit doen we bijvoorbeeld bij het project circulaire keukens, waar oude materialen teruggaan naar onze spaanplaatleverancier. Deze leverancier maakt van ons oude spaanplaat nieuw spaanplaat. En daar maken wij weer nieuwe keukens van. Is er zaagafval of ander klein houtafval over? Dan wordt dit gebruikt om de fabrieksruimten mee te verwarmen.
- In onze fabrieken gebruiken we uitsluitend elektronische transportmiddelen.
- Warme lucht wordt gerecirculeerd en teruggevoerd naar de fabriek.
- Door zaagoptimalisatie produceren we minder afval. Reststroken worden opgeslagen.
- Afgekeurde panelen en kasten worden verwerkt tot kleinere panelen of onderdelen.
- Al ons verpakkingsmateriaal is recyclebaar.
In onze fabriek maken we gebruik van de meest moderne apparatuur. Zo maken we onder meer gebruik van laserafkanting. Dankzij de precisie van lasertechniek is er na hechting geen optische lijmnaad meer aanwezig. Deze techniek is in tegenstelling tot andere traditionele verlijmingen minder milieubelastend en het ziet er ook nog eens een stuk mooier uit. De levensduur van de keuken wordt aanzienlijk verlengd doordat deze afwerking vervuiling en vochtintrekking in de voeg nagenoeg onmogelijk maakt.
Energiebesparende maatregelen in onze fabriek
2015
- Actief programma beperking lekverliezen persluchtinstallatie
- Isolatie en vervanging buitenwanden
- Warmtewisselaars in de lakkerij
- Hergebruik warme afgezogen proceslucht
- Elektrische heftrucks in het magazijn
- Gedeeltelijke ledverlichting in en rond de fabriek
- Bewegingsdetectie verlichting
2016
- Behoefte gestuurde stofafzuigingen
2017
- Investering in een energiebesparende IE-4 motoren voor onze stofafzuig- en compressorinstallatie
- Geoptimaliseerd compressorpark en -besturing
2018
- Nieuwe verpakkingsmachines
2019
- Introductie circulaire keuken, productontwikkeling volgens MVO principes, van afvalstroom naar waarde stroom
2020
- Renovatie dak De Keukenfabriek
- Isolatie dak De Keukenfabriek
- Uitbreiding zonnepanelen naar 7.500 stuks, oppervlakte van 15.000m2 op het dak De Keukenfabriek
- Realisatie concept groene keuken (toekomstvisie DKG op keuken van de toekomst)
- Verbouwing Retail winkels: van gas naar gasloos.
85% energiebesparing door nieuwe verpakkingslijn
Voor het inpakken van duizenden onderdelen per week heeft de Keukenfabriek vanaf Q3 2018 de beschikking over een tweetal nieuwe verpakkingsmachines, wat betekent dat we afscheid nemen van onze krimpovens en één van de wikkelmachines. Het energieverbruik daalt in vergelijking met de huidige krimpovens met 85% en daarnaast is karton milieuvriendelijker dan de huidige verpakkingsmaterialen.
IE4-motoren voor persluchtvoorziening
DKG Groep kiest voor IE-4 motoren op het gebied van persluchtvoorziening. Dit zijn onderhoudsvriendelijke en energiezuinige motoren. Perslucht is samengeperste lucht en wordt onder andere gebruikt voor het laten bewegen van machineonderdelen
Ruim 90% van het machinepark maakt gebruikt van perslucht. Meer dan 65% van het industriële energieverbruik komt voor rekening van elektrische aandrijvingen. De IE-4 motoren zijn daarbij ingedeeld in klasse met het hoogste rendement.
Met de keuze voor IE4-motoren geeft DKG Groep een duidelijk signaal af hoe belangrijk zij het vindt om de CO2-emissie te verminderen. Met de nieuwe IE4-motoren kan DKG Groep een energiebesparing van 3 tot 10% realiseren.
Zonnepanelen en biomassa-installatie
Sinds 2014 ligt er 2.300m2 zonnepanelen op het dak van de keukenfabriek. Deze panelen wekken per jaar 350.000 kWh op. In 2020 is het overgrote deeel van het dak van de fabriek gerenoveerd, geïsoleerd en voorzien van zonnepanelen. Het aantal zonnepanelen bedraagt nu 8000 stuks en daarmee wekken wij zo’n 25-30% van ons elektriciteitsverbruik mee op.
We verwarmen onze fabriek met de verbranding van ons kleinere zaagafval. Door isolatie van het dak kunnen draait de biomassa installatie op een lager vermogen, het overtollige houtafval wordt geretourneerd naar de spaanplaatindustrie om nieuw spaanplaat van te maken.
Afvalhout
Hout is onze grootste afvalstroom (64%). Het kleine zaagafval verstoken we in onze biomassaketel. Een deel van het hout dat we zelf niet meer kunnen gebruiken voor de productie van nieuwe keukens, wordt door de spaanplaatindustrie weer als grondstof gebruikt. Voor de overige afvoer zoekt onze afvalpartner Suez een bestemming.
Verbeteren afvalscheiding
Steeds meer afval kan weer gebruikt worden als grondstof. Wij willen daarom het aandeel restafval verminderen (nu 19%) en zijn begonnen met een verdere verbetering van de afvalscheiding in De Keukenfabriek, de kantine en onze kantoren. Hiermee kunnen wij afvalstromen omzetten in waarde stromen.
In navolging van de circulaire keuken hebben we nu ook een circulaire stroom kunnen opzetten met het spaanplaatafval dat wij zelf niet meer nodig hebben. In plaats van afvoeren via een speciale afvalverwerker, wordt ons spaanplaatafval nu opgehaald door onze spaanplaatleverancier. Het idee hierachter is dat we op een zo duurzaam mogelijke manier omgaan met ons afval, waarbij afvalspaanplaat dient als grondstof voor een nieuwe spaanplaat.
Lees meer over ons volledige beleid en activiteiten op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen.